29. maj: Narodni dan piškotov: Sladko-slana zgodovina svetovne poslastice

Kaj imajo skupnega britanski popoldanski čaj, ameriški zajtrk in srednjeveški mornarji? Odgovor je piškot – ena najbolj raznolikih in trajnostnih prehranskih oblik, ki jih je človeštvo kadarkoli ustvarilo. Vsako leto 29. maja obeležujemo National Biscuit Day, dan posvečen tej skromni, a presenetljivo bogati kulinarični ikoni. Čeprav se v različnih kulturah piškoti pojavljajo v najrazličnejših oblikah – od sladkih hrustljavcev do slanih kruhkov – imajo vsi eno skupno lastnost: združujejo preprostost s funkcionalnostjo in okusnostjo.

Dan piškotov ni le izgovor za sladkanje ali domače peko. Je priložnost za vpogled v tisočletno zgodbo o preživetju, inovacijah in kulturni izmenjavi. Kako so piškoti postali del vsakdana milijonov ljudi, in zakaj jih še danes povezujemo tako z domačnostjo kot z razkošjem?

Kaj sploh je piškot? Pojmovne razlike in kulturne posebnosti

Britanci, Američani in jezikovne pasti

Čeprav se beseda »biscuit« v angleško govorečih državah pogosto uporablja, ne pomeni vedno istega. V Veliki Britaniji gre za sladek, hrustljav priboljšek – torej tisto, kar Američani imenujejo cookie. V ZDA pa »biscuit« pomeni puhast, slan kruhek, podoben našim žemljicam ali angleškim sconom, ki ga postrežejo ob zajtrku, pogosto z maslom ali omako.

Slovenska realnost: piškoti, keksi in suhi pecivo

V Sloveniji poznamo izraz piškot kot sladko pecivo, ki se peče v pečici in pogosto vsebuje maslo, jajca, sladkor ter različne dodatke – oreščke, čokolado ali suho sadje. Tudi izraz keks je pri nas v rabi, predvsem za industrijsko proizvedene različice. Redkeje uporabljamo piškote kot samostojen obrok, a so vseeno stalnica v gospodinjstvih – ob kavah, čajih in praznikih.

Piškoti skozi zgodovino: od morij do manufaktur

Antika in srednji vek: preživetje na dolgi poti

Prvi piškoti niso bili sladki, temveč suhi, ploščati in izredno trpežni. Rimljani so izdelovali buccellum – trdo pecivo iz pšenične moke, pečeno na nizki temperaturi, ki je lahko zdržalo mesece na morju. Stari Egipčani so uporabljali proso in peko brez kvasa, medtem ko so srednjeveški mornarji, tudi v britanski kraljevi mornarici, vsak dan zaužili kilogram piškotov in liter piva kot del prehranskega obroka.

Islamski svet: rojstvo sladkega piškota

Prve prave sladke piškote so ustvarili Perzijci v 7. stoletju, ko so začeli v testo dodajati sestavine, kot so maslo, jajca in sladkor. Ta inovacija je sprožila revolucijo v peki, saj so piškoti postali ne le obstojni, temveč tudi užitek. Z razširitvijo islamske kulture v Španijo in Italijo se je praksa širila tudi po Evropi.

Industrijska doba: od dragocenosti do vsakdanjosti

Šele množična proizvodnja sladkorja v 18. stoletju je omogočila dostopnost piškotov širšim množicam. V 19. stoletju so nastala velika imena, kot so McVitie’s, Carr’s in Leibniz, ki so piškote preobrazila iz eksotične delikatese v komercialno uspešen izdelek. V istem obdobju so se začele pojavljati prve posebne oblike – digestivni piškoti, polnjeni keksi, masleni piškoti itd.

Sodobni piškoti: raznolikost, kreativnost in trajnost

Sladki vs. slani: več kot le priboljšek

Čeprav si piškote pogosto predstavljamo kot sladico, ni nujno tako. V kulinariki obstajajo tudi številne slane različice – krekerji, grisini, slani prigrizki, ki so pogosti spremljevalci sirov, juh in vin. Med bolj znane sodijo oatcakes in water biscuits, ki so izjemno priljubljeni v Veliki Britaniji in Skandinaviji.

Zdrave alternative: polnozrnato, brez sladkorja in vegansko

Sodobni potrošniki vedno bolj posegajo po alternativah – piškotih brez glutena, z manj sladkorja, veganskih in z lokalnimi sestavinami. Na voljo so recepti z uporabo kokosove moke, javorjevega sirupa, chia semen in drugih inovativnih sestavin, ki ohranjajo okus, hkrati pa zmanjšujejo kalorijsko vrednost.

Peka doma: ustvarjalnost brez meja

Praznovanje Narodnega dne piškotov je lahko odlična priložnost za domačo peko. Naj bo to po starem rimskem receptu ali v sodobni preobleki, domači piškoti ponujajo neomejeno možnosti: oblikovanje s pomočjo modelčkov, eksperimentiranje z okusi (od rožmarina do temne čokolade) ter druženje ob peki z otroki in prijatelji.

Kako praznovati Narodni dan piškotov?

Pripravite čajno popoldne v britanskem slogu

Postrezite različne vrste piškotov ob pravem čaju (Assam, Earl Grey, Darjeeling). Uporabite starinske skodelice, ličen prt in ustvarite vzdušje prave angleške čajanke. Ne pozabite na mleko v čaju – prava britanska klasika.

Delite svoje kreacije na družbenih omrežjih

Piškoti so estetsko privlačni, zato so kot nalašč za fotografiranje. Instagram, Facebook in TikTok so polni uporabnikov, ki ustvarjajo prave piškotne umetnine. Dodajte še recept in spodbudite druge k ustvarjalnosti.

Poskusite zgodovinske recepte

Peka po receptih iz antike ali srednjega veka je izziv, a tudi zabavno potovanje v preteklost. Morda piškoti iz ovsa in medu niso tako sladki kot industrijski keksi, a nudijo vpogled v prehrano preteklih civilizacij in omogočajo globlje razumevanje kulinarične dediščine.


Narodni dan piškotov je več kot le kulinarični praznik – je povabilo k raziskovanju preteklosti, ustvarjalnosti v sedanjosti in zavedanju pomena hrane v naši kulturi. Piškoti, kot jih poznamo danes, so rezultat tisočletnih izkušenj, eksperimentiranja in globalnih vplivov. Od egipčanskega broda do britanskega salona, od trdega ploščatega hlebčka do čokoladnega čudeža z drobljivo teksturo – piškot je postal svetovni fenomen.

Namesto da bi jih vzeli za samoumevne, lahko ob Narodnem dnevu piškotov na novo ovrednotimo njihov pomen. Naj bo to dan, ko odpremo star recept, ustvarimo nov okus ali preprosto delimo piškot ob skodelici čaja z bližnjimi. Sladko ali slano – piškot vedno povezuje.

Oglejte si tudi …