Zakaj ljudje prepozno pobirajo bučke?
Na vrtu uspevajo, širijo se, listi ustvarjajo bujno senco, medtem ko dolge, bleščeče zelene bučke tiho zorijo. Marsikdo jih pusti predolgo na steblu, v upanju, da bodo “še malo zrastle”. V resnici pa vsaka dodatna dva dni sonca lahko pomeni izgubo tiste prave, sveže arome, ki je značilna za mlade plodove.
Del težave izvira iz napačnega prepričanja, da je večji plod tudi okusnejši in uporabnejši. Resnica je skorajda nasprotna. Mlajše bučke, dolge do 20 centimetrov, ponujajo najbolj uravnotežen okus in najbolj prijetno teksturo. So mehkejše, njihova semena še niso razvita, lupina pa ostane tanka in nežna. Tovrstne bučke so prava poletna poslastica – hitre za pripravo, odlične v solatah, juhah ali le popečene na malo oljčnega olja.
Kaj se zgodi, ko bučka zraste prevelika?
Bučke so kot spužve – v njih je veliko vode, hitro nabreknejo in še hitreje izgubijo svoj čar. Ko presežejo optimalno dolžino, začnejo izgubljati svojo kulinarično vrednost. Notranjost postane mokasta, semena otrdijo, lupina se odebelí in ob kuhanju pogosto ostane žilava. Takšna bučka ni več za svežo porabo. Morda jo lahko uporabimo za juho, kremo ali celo za bučkin kruh, vendar je njen čas kot zvezde poletne večerje mimo.
Prevelike bučke imajo tudi to slabost, da zavirajo nadaljnje cvetenje rastline. Bučka, ki ostane na rastlini in postaja vse večja, povzroči, da rastlina preusmeri energijo v dozorevanje tega plodu in ne razvija novih cvetov. Če torej želiš redno obirati mlade in okusne bučke, moraš biti reden pri obiranju.
Zgodnja bučka: sladkost poletja
Mlada bučka je nekaj posebnega. Njen okus je skoraj oreškast, z rahlo zemeljsko noto. Ni ga boljšega kot mlada bučka na žaru, tanko narezana v solati ali hitro popražena s česnom in kapljico limoninega soka. Poleg tega imajo mlade bučke večjo prehransko vrednost. So lažje prebavljive, vsebujejo več vitamina C in manj škroba kot zreli, preveliki primerki.
Tisti, ki vztrajajo pri mladih bučkah, pogosto poročajo, da otroci pogosteje posežejo po njih. Mehka tekstura in manj izrazita grenkoba sta veliko bolj privlačni tudi za nežnejša brbončice.
Kolikokrat na teden jih je treba pobirati?
Bučke v času največje rasti zrastejo tudi do 5 centimetrov na dan. Vsaj dvakrat tedensko je priporočljivo preveriti grede. Če je vroče in vlažno, celo vsak drugi dan. Prava dolžina za pobiranje je okoli 15-20 centimetrov. Pri rumenih sortah ali okroglih tipih je še toliko bolj pomembno, da jih pobereš pravočasno – že en sam dan razlike lahko pomeni drugačno teksturo in okus.
Najboljši čas za pobiranje je zgodaj zjutraj, ko so plodovi še hladni in sveži. Takrat so tudi najmanj dehidrirani in se bodo dlje ohranili v hladilniku. Uporabi oster nož ali škarje, da ne poškoduješ rastline. Ne vleci, ker lahko po nesreči odlomiš tudi del stebla ali lista.
Kaj pa, če jih že imaš preveč?
Če si že zamudil idealno velikost, ne zavrzi bučk. Lahko jih naribaš in zamrzneš za zimske bučkine polpete ali bučkin kruh. Večje primerke prereži, odstrani semena in jih napolni z mesnim ali zelenjavnim nadevom ter speči v pečici.
Prevelike bučke lahko tudi narežeš na kolobarje, osušiš in uporabiš kot dekoracijo ali pa jih pretvoriš v zelenjavni pire. Na vrtu jih lahko pustiš za seme – a izberi le res zdravo rastlino z dobrim rodnim potencialom.
Zakaj so bučke tako hvaležne?
Ker rastejo hitro, rodijo obilno in ne zahtevajo veliko. Ena sama rastlina lahko rodi več kot ducat plodov, če jih redno pobiraš. Rade imajo sonce, bogata tla in dovolj vode. Ko enkrat zrastejo, jih je težko ustaviti – a prav tu se začne vrtnarska modrost: vedeti, kdaj je dovolj.
Bučke so lahko v poletnem meniju vsak dan drugačne. En dan jih lahko popečeš s curryjem in kokosovim mlekom, drug dan uporabiš za rižoto, tretjič pa kot del hladne poletne juhe. In ko jih zmanjka – jih boš prav pogrešal.
Pogoste napake vrtičkarjev pri bučkah
1. Predolgo čakanje na obiranje
Najpogostejša napaka. Čim prej začni z rednim obiranjem. Ne čakaj, da postanejo gromozanske.
2. Zanašanje samo na pogled
Nekatere sorte bučk ohranijo tanko obliko in barvo tudi, ko so že prevelike. Zato jih vsakič tudi otipaj.
3. Nepravilno rezanje
Nikoli jih ne trgaj. Vedno reži z nožem ali škarjami – to bo podaljšalo življenje rastline.
4. Pozabljene bučke med listi
Velikokrat se skrijejo pod listje. Vzemi si čas in dobro preglej vse dele rastline.
5. Premalo hranil
Za dober okus potrebujejo plodovke dovolj kalija. Če je okus prazen ali voden, dodaj gnojilo za plodovke.
Vsak plod šteje, a šteje tudi čas
Vrt te uči potrpežljivosti, a tudi odločnosti. Bučke ti ne bodo zamerile, če jih pobereš mlade – nasprotno, zahvalile se bodo z novimi cvetovi. Tvoj krožnik pa s svežino in okusom, ki ga ne dobiš iz trgovine.
Tisti trenutek, ko prerežeš ravno prav zrelo bučko in zadiši po poletju, je eden tistih majhnih zmag v vsakdanjem življenju. In naslednjič, ko boš stal ob gredi in se vprašal, ali naj še malo počakaš – spomni se: najboljše bučke ne čakajo.