Kako najhitreje ohladiti pijačo: triki, ki jih poznajo izkušeni piknik mojstri

Poletne temperature se lahko hitro prevesijo v peklensko vročino, ko na terasi ali na vrtu sanjaš le o tem, da bi se osvežil z ledeno hladno pijačo. Žal pa se pogosteje zgodi, da steklenica vina, piva ali kokakole še vedno vztraja na sobni temperaturi, medtem ko led v kozarcu že kopni ob misli na naslednji požirek. Kako torej najhitreje ohladiti pijačo, ko že komaj čakaš, da si jo privoščiš?

Čeprav je marsikomu prva rešitev preprosto vreči steklenico v zamrzovalnik, obstaja še nekaj bolj učinkovitih in celo zabavnih metod, ki jih uporabljajo barmani, organizatorji dogodkov in tisti, ki ne marajo čakanja.


Zakaj pijača sploh ostane tako dolgo topla?

Večina pijač: od vode, piva, vina do sokov ima presenetljivo visoko toplotno kapaciteto. To pomeni, da potrebujejo precej energije (beri: časa in hladu), da se njihova temperatura zares zniža. Steklo in plastika pa sta slaba prevodnika toplote, zato hlajenje od zunaj poteka počasi.

Dodaj še to, da povprečna domača hladilna omara hladi na okoli 4 °C, medtem ko zamrzovalnik sicer drži okoli -18 °C, a pri tem v zrak oddaja relativno malo hladnega toka. Če vanj položiš toplo plastenko, bo proces počasnejši, kot si misliš.


Kako najhitreje ohladiti pijačo?

1. Trik z mokro brisačo in zamrzovalnikom (nadgradnja klasične metode)

Najbolj priljubljen »domači hack« je zaviti steklenico ali pločevinko v mokro kuhinjsko brisačo in jo dati v zamrzovalnik. Mokra tkanina poskrbi za pospešeno izhlapevanje, ki odvaja toploto iz embalaže precej hitreje kot zrak sam.

Kako to narediti še bolje?

  • Uporabi mrzlo vodo, še bolje rahlo slano (sol zniža temperaturo zamrzovanja vode).
  • Brisačo res dobro ožemi – naj bo vlažna, a ne povsem premočena.
  • Pijačo postavi tako, da je čim večji del steklenice ali pločevinke obdan z mokro tkanino.
  • V 12-15 minutah lahko temperatura pijače pade tudi za 10 °C ali več. Po tem času jo že previdno odpri.

2. Sol in led – metoda, ki navduši tudi kemike

Če imaš na voljo led, ga stresite v večjo posodo, prilij mrzlo vodo in dodaj 2-3 žlice kuhinjske soli. Sol zmanjša temperaturo zmrzovanja vode, kar povzroči, da led topi hitreje in mešanica lahko pade tudi do -5 °C. Ko pijačo vržeš v to slano ledeno kopel, se ohladi vsaj dvakrat hitreje kot v navadnem ledu.

Namig: mešaj z roko ali kuhalnico – gibanje tekočine močno pospeši prenos toplote.


3. Vrtavka: centrifuga za hitrost

To je zabaven trik, ki ga uporablja marsikateri festival ali catering ekipa. Potrebuješ vedro z ledeno slano vodo, nekaj vrvi in – previdnost.

Pločevinko priveži na vrvico in jo nekajkrat zavrti okoli osi, tako da se v vodi začne hitro vrteti. Centrifugalna sila pijačo ne samo premeša, ampak poskrbi, da se toplota še hitreje prenese na ledeno slanico. V nekaj minutah lahko dobiš neverjetno hladno pivo.


4. Če ni elektrike: potop v reko ali potok

V kampih in na piknikih v naravi je najlažje izkoristiti naravne vodne vire. Potopi pijačo v mrežo ali vrečko in jo obteži s kamnom, da ostane pod gladino. Tekoča voda bo hitro odvajala toploto. V hladnejšem potoku se lahko temperatura pijače zniža za 5-10 °C že v pol ure.


5. Steklenico najprej oblij z mrzlo vodo

Če nimaš brisače, lahko pomaga tudi, da steklenico nekajkrat obliješ z mrzlo vodo in jo nato postaviš v zamrzovalnik. Tanek sloj vode na embalaži bo pomagal, da hladen zrak lažje vleče toploto iz steklenice.


Kaj pa vinski strokovnjaki pravijo o prehitrem hlajenju?

Sommeliers bodo sicer zgroženi, če daš dobro steklenico belega vina v zamrzovalnik za pol ure, saj lahko ekstremne temperature vplivajo na aromo. Vendar za povprečno buteljko vina na poletnem pikniku velja: bolje, da je za odtenek prehladna, kot mlačna. Čez nekaj minut na mizi se bo tako ali tako ogrela do prijetnih 8-12 °C.


Dodatni namigi, da se izogneš pokam in nesrečam

  • Nikoli ne pozabi nastaviti opomnika na telefonu, če pijačo daš v zamrzovalnik. V pol ure lahko steklenica zmrzne in poči.
  • Če uporabljaš metodo z mokro brisačo, jo raje preveri že po 10 minutah.
  • Pločevinke so manj občutljive na raztezanje kot steklo, zato so varnejše za hitro hlajenje.

Naj ti vročina nikoli več ne uniči veselja

Hitro ohlajena pijača ni le razvajanje – ob pravem času lahko rešuje dobro voljo na zabavi, poskrbi za osvežitev po delu na vrtu ali preprosto prinese tisti zadovoljni vzdih, ki ga da vsak požirek ledeno mrzlega piva ali tonika.

Zdaj poznaš trike, ki jih sicer poznajo barmani in piknik mojstri. Naslednjič, ko se bo družba že posedla in se bo pojavil problem toplega piva, boš lahko v nekaj minutah poskrbel, da bo hladno in pripravljeno za nazdravljanje.

Oglejte si tudi …