Je bučke bolje saditi v zemljo ali v lonce? Tukaj je najboljša metoda

Bučke so ena najbolj priljubljenih zelenjadnic na slovenskih vrtovih. So enostavne za gojenje, hitro rastoče in obilno obrodijo, kar jih naredi privlačne tako za začetnike kot tudi za izkušene vrtnarje. A kljub njihovi vsestranskosti se vsako leto znova pojavlja vprašanje: je bolje bučke saditi neposredno v vrtno zemljo ali jih gojiti v loncih? Odgovor ni enoznačen, saj je prava izbira odvisna od številnih dejavnikov – od prostorskih omejitev in vrste bučk, do podnebnih razmer in želenega pridelka. V tem članku predstavljamo prednosti in slabosti obeh metod ter svetujemo, katera izbira je najboljša za slovenske razmere.

Razlika med vrstami bučk

Vinske proti grmovnim sortam

Bučke lahko v grobem razdelimo na dve glavni vrsti: vinske (plezajoče) in grmovne. Vinske bučke razvijejo dolge poganjke, ki potrebujejo oporo, kot so mreže ali ograje, da se lahko razraščajo navzgor. Grmovne sorte pa ostanejo bolj kompaktne in ne zavzamejo veliko prostora, zato so primernejše za gojenje v loncih ali na manjših gredicah.

Pomembnost pravilne izbire sorte

Preden se odločite za način sajenja, preverite oznako na semenski vrečki ali sadiki. Nekatere sorte, kot sta “Bush Baby” ali “Cue Ball”, so posebej razvite za rast v posodah in uspevajo tudi na manjših balkonih. Drugače pa vinske sorte, kot je “Black Beauty”, zahtevajo več prostora in oporo.

Prednosti in slabosti sajenja bučk v zemljo

Več prostora za rast

Sajenje bučk neposredno v zemljo omogoča rastlini, da razvije globok in obsežen koreninski sistem. To je še posebej pomembno pri vinskih sortah, ki potrebujejo veliko hranil in vode. Več prostora pomeni tudi več možnosti za večji pridelek.

Podpora naravnemu razvoju

Na vrtu je lažje zagotoviti naravno okolje za opraševalce in spremljevalne rastline, kot so ognjič, kapucinke ali bazilika, ki pozitivno vplivajo na rast bučk. Hkrati zemlja zadržuje vlago bolj enakomerno kot posoda, kar zmanjšuje potrebo po pogostem zalivanju.

Slabosti sajenja v zemljo

  • Občutljivost na pozno pozebo: Sajenje je možno šele po zadnji zmrzali, kar v Sloveniji pomeni šele konec aprila ali začetek maja.
  • Povečano tveganje za plevel: Zemeljske gredice so bolj izpostavljene plevelu, zato je potrebno redno okopavanje.
  • Težje obvladovanje škodljivcev: Polži, uši in druge vrtne nadloge so pogostejši v naravnem okolju.

Prednosti in slabosti sajenja bučk v lonce

Fleksibilnost in mobilnost

Gojenje bučk v posodah omogoča, da rastline postavimo na balkon, teraso ali drugo sončno mesto. V primeru slabega vremena jih lahko tudi premaknemo v zavetje. To je posebej pomembno v regijah z nestabilnim podnebjem, kot je Gorenjska ali notranjost Slovenije.

Boljši nadzor nad pogoji rasti

Z uporabo kakovostnega substrata, komposta in rednega zalivanja lahko nadzorujemo rastne pogoje veliko bolj natančno kot na vrtu. Prav tako je tveganje za širjenje bolezni iz tal manjše.

Slabosti sajenja v lonce

  • Potrebna velika posoda: Posoda naj ima vsaj 15 litrov prostornine, kar je lahko problematično na manjših balkonih.
  • Pogostejše zalivanje: Tla v loncih se hitreje izsušijo, zato je poleti potrebna dnevna oskrba.
  • Omejen koreninski prostor: Korenine imajo manj prostora za razvoj, kar lahko vpliva na velikost in količino pridelka.

Kaj je boljše za slovenske vrtičkarje?

Regijska raznolikost in mikroklima

Slovenija ima zelo raznolike podnebne razmere. Na Primorskem lahko bučke uspešno sadimo že aprila v zemljo, medtem ko v višjeležečih krajih to ni priporočljivo do sredine maja. V takšnih regijah so posode dobra izbira za predhodno vzgojo in zaščito pred pozebo.

Kombinacija obeh pristopov

V praksi se pogosto izkaže, da je kombinacija sajenja v lonce in zemljo najučinkovitejša. Lonci omogočajo zgodnejšo vzgojo in premikanje glede na vremenske razmere, nato pa se rastline lahko presadijo v vrt. Nekateri vrtičkarji tako dosežejo podaljšano sezono in bolj stabilen pridelek.

Ekonomski in prostorski vidiki

Če imate majhen vrt ali le balkon, so lonci smiselna izbira. Če pa razpolagate z večjo gredo, zemlja ponuja bolj naravne in trajnostne pogoje za rast.


Odločitev, ali bučke saditi v zemljo ali v lonce, je odvisna od številnih dejavnikov – od sorte bučk, vremenskih razmer, prostora, ki ga imate na voljo, do vašega življenjskega sloga. Sajenje v zemljo omogoča večji pridelek in bolj naravno rast, a zahteva več prostora in nege. Lonci pa prinašajo fleksibilnost in nadzor, a zahtevajo več dnevne pozornosti. Za slovenske vrtičkarje je pogosto najboljša rešitev kombinacija obeh metod – tako se izkoristijo prednosti obeh pristopov, hkrati pa se zmanjšajo tveganja. Ne glede na izbrano metodo pa velja, da bučke najbolje uspevajo na sončni legi, v dobro odcedni in hranljivi zemlji ter ob rednem zalivanju. S pravočasnim načrtovanjem in prilagajanjem lokalnim razmeram bo pridelek bogat, pa naj rastejo v loncu ali na vrtu.

Fotografija od Pexels iz Pixabay

Oglejte si tudi …