Kruhki iz ponve, ki jih naredite v 10 minutah (in bodo izginili še hitreje)

Domači hitri kruhki: preprost recept, ki vedno uspe

Ni skrivnost, da nas vonj po sveže pečenem kruhu hitro spomni na otroštvo, domačnost in preprostost. V današnjem ritmu življenja pa pogosto zmanjka časa za peko tradicionalnega kruha, ki zahteva ure vzhajanja. Prav tu pride prav tale recept – mehki, topli in nadvse prilagodljivi kruhki iz ponve, ki so pripravljeni v manj kot 15 minutah.

Z njimi lahko pripravite hitro kosilo, zajtrk ali večerjo, ki je domača, cenovno dostopna in polna okusa. Pa naj bo to vikend brez obiska trgovine ali zgolj trenutek, ko si zaželite nekaj toplega na hitro. Ta recept vas ne bo pustil na cedilu.


Recept za 4 mehke ponvane kruhke

Sestavine:

  • 120 g navadne moke (gladka ali polgladka)
  • 60 g navadnega jogurta ali vode (približno 4 žlice)
  • 1 žlička olja (približno 5 g) – opcijsko, za boljšo teksturo
  • 1/4 žličke pecilnega praška (približno 1 g) – za zračen učinek
  • Ščepec soli (približno 1 g)

Postopek priprave:

1. Gnetenje:

Vse sestavine zmešajte v posodi – ročno ali z mešalnikom s kavljem. Testo naj bo mehko, nekoliko lepljivo, a še vedno kompaktno. Če je premehko, dodajte malce moke; če presuho, kapljico vode.

2. Oblikovanje:

Testo razdelite na 4 enake dele in jih oblikujte v kroglice. Z roko ali valjarjem jih sploščite na debelino 3-5 mm.

3. Peka:

Vsak kruhek specite na suhi, segreti ponvi (brez olja), približno 2-3 minute na vsaki strani. Mehurčki in rahlo zlato-rjava barva so znak, da so ravno prav pečeni.

4. Postrežba:

Postrezite takoj. Lahko jih napolnite z zelenjavo, jajci, humusom ali karkoli vam srce poželi. Priporočamo: mešanico rukole, umešanih jajc in grškega jogurta za popoln zajtrk.


Zakaj so ti kruhki vredni vašega časa?

Ti hitri kruhki niso zgolj priročni – ponujajo tudi pomembno prednost: popoln nadzor nad sestavinami. Nič aditivov, nič skrivnostnih praškov, le osnovne sestavine, ki jih imate skoraj vedno doma. Poleg tega pa so popolnoma prilagodljivi: brez glutena, vegansko, z zelišči ali sirom – možnosti so neskončne.

V domači kuhinji smo jih preizkusili tudi kot:

  • mini pizzice s paradižnikom in mocarelo,
  • podlago za pečene jajčke v ponvi,
  • hitre zavitke za otroke s sirčkom in šunko.

Kako kruhke prilagoditi svojim željam?

Veganska različica

Zamenjajte jogurt z rastlinskim napitkom (npr. kokosov jogurt) ali kar z vodo. Rezultat je skoraj enak, morda malenkost manj puhast – a nič manj okusen.

Začinjeni kruhki

Dodajte suhe začimbe (česen v prahu, origano, kumino) kar v testo – in dobite popolnoma nov okus, brez dodatnega dela.

Sladki kruhki

Če zmanjšate sol in dodate žličko sladkorja ter vanilije, jih lahko napolnite z medom ali marmelado.


Recept, ki bo postal stalnica v vaši kuhinji

Doma pripravljeni kruhki iz ponve vas bodo presenetili z okusom, hitrostjo priprave in možnostjo prilagoditve. Če iščete zanesljiv recept za hitre obroke, ki jih obožujejo tako otroci kot odrasli, potem ste ga pravkar našli.

Ko enkrat preizkusite ta recept, boste težko segli po kupljenih tortiljah. Testo se ne trga, kruhki so mehki, rahlo hrustljavi in noro dišeči. Tudi brez izkušenj z gnetenjem boste zlahka osvojili ta trik.


Oglejte si tudi …