Michelinove zvezdice 2025: Kdo si jih je letos zaslužil

Največji trenutki kulinaričnega leta: Ana Roš ostaja v svetovni eliti, Milka znova blesti, nova priznanja pa odkrivajo nove obraze

Prestižni kulinarični vodnik Michelin Guide je objavil svojo najnovejšo izdajo za leto 2025, v kateri je Slovenija ponovno potrdila, da sodi med države z izjemno kulinarično ponudbo. Letošnja podelitev je razkrila ne le stalne favorite, temveč tudi nove obraze, ki s svojo inovativnostjo in predanostjo dvigujejo kakovost slovenske gastronomije.

Slovenska kulinarična scena že nekaj let beleži izjemen razvoj, a letošnja potrditev s kar 72 restavracijami v vodniku, 12 Michelinovimi zvezdicami, tremi posebnimi priznanji in devetimi zelenimi zvezdicami pomeni več kot le uspeh – kaže na zrelost in uveljavitev države kot kulinarične destinacije svetovnega formata.

Ana Roš in Hiša Franko: Simbol nepopustljive kakovosti

Edina slovenska restavracija s tremi zvezdicami

Hiša Franko v Kobaridu, ki jo vodi Ana Roš Stojan, je znova utrdila svoj položaj ene izmed najboljših restavracij na svetu. Kot edina slovenska restavracija s kar tremi Michelinovimi zvezdicami, in ena od zgolj 153 takih restavracij na svetu, ostaja Hiša Franko simbol vrhunske kulinarike in trajnostnega razmišljanja.

Ana Roš je ena redkih kuharic z najvišjim Michelinovim priznanjem – takšnim, ki ne priznava kompromisov. Ob prejemu priznanja je poudarila pomen tima, zemlje in gostov, ki skupaj ustvarjajo zgodbo, ki presega samo kuhanje. Na družbenih omrežjih je zapisala: »To priznanje ne spreminja tega, kar počnemo – le opominja nas, da moramo vztrajati. S poslanstvom.«

Dve zvezdici za restavracijo Milka: Nova stalnica na kulinaričnem nebu

Kuharski talent Davida Žefrana

V Kranjski Gori se že drugo leto zapored blešči restavracija Milka, ki je znova prejela dve Michelinovi zvezdici. Vodja kuhinje David Žefran se v svetu visoke kulinarike uveljavlja kot mojster izvirnih kombinacij, natančne izvedbe in lokalno zasidranih okusov. Milka ni več zgolj presenečenje, temveč del stabilnega vrha slovenskih restavracij z Michelinovimi oznakami.

Sedem restavracij z eno zvezdico: Vzpon novih mojstrov

Kdo so letošnji prejemniki?

Letos si je eno zvezdico prislužilo sedem restavracij, kar pomeni, da ima Slovenija zdaj skupaj devet restavracij z zvezdicami in 12 skupnih zvezdic. Imena teh restavracij potrjujejo široko geografsko in slogovno raznolikost slovenske kuhinje – od gorskih vasic do mestnih središč, od tradicionalne kuhinje do sodobnih degustacijskih menijev.

Seznam prejemnikov bo v prihodnjih dneh postal vodnik za vse ljubitelje dobre hrane, tako domače kot tuje. Michelinove zvezdice namreč ne pomenijo le prestiža – so tudi konkretna potrditev vrhunske kakovosti, ki se ne izčrpa v enem krožniku, temveč v izkušnji kot celoti.

Tri posebna priznanja: Mladi talenti, odlična postrežba in vrhunski vinski svet

Michelin je letos v Sloveniji prvič podelil tudi tri posebna priznanja, s katerimi izpostavlja posameznike, ki s svojim delom oblikujejo prihodnost gastronomije:

  • Young Chef Award: Filip Matjaž (COB)
  • Service Award: Jan Sinčič (Salicornia)
  • Sommelier Award: Anže Kristan (Gostilna pri Lojzetu)

Ta priznanja nakazujejo, da Michelin ne nagrajuje le hrane, temveč celotno izkušnjo – od prvega stika z natakarjem do zadnjega požirka vina.

Bib Gourmand: Kjer kakovost in cena najdeta ravnovesje

Dvanajst slovenskih restavracij je letos prejelo oznako Bib Gourmand, ki označuje odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Med njimi so znane lokalne priljubljenosti, ki s svojo dostopnostjo ohranjajo visoko raven kuhinje:

  • Gostilna in vinoteka Faladur
  • Gostilna Rajh
  • Gostilnica Ruj
  • Restavracija Jožef
  • Kodila
  • Lalu Bistro
  • Gostilna Mahorčič
  • Restavracija Majerca
  • Restavracija Triangel

Te restavracije dokazujejo, da vrhunska hrana ni nujno rezervirana le za posebne priložnosti ali debelejše denarnice.

Zeleni Michelin: Trajnost ni trend, temveč smer

Devet slovenskih restavracij s trajnostnim pečatom

Michelin podeljuje tudi zeleno zvezdico, ki izpostavlja restavracije z zavezanostjo trajnosti, lokalnim sestavinam in odgovornemu delovanju. Letos se je s tem priznanjem okitilo devet slovenskih restavracij:

  • Galerija okusov
  • Gostilna Krištof
  • Gostilna Repovž
  • Grič
  • Hiša Franko
  • Hiša Linhart
  • Gostilna Mahorčič
  • Špacapanova hiša
  • Restavracija hotela Plesnik

Slednja je prvič prejela zeleno zvezdico, kar kaže, da se vedno več kulinaričnih akterjev zaveda odgovornosti do okolja, sezonskih sestavin in dolgoročne vzdržnosti.

Kaj Michelinove zvezdice pomenijo za Slovenijo?

Slovenska turistična organizacija (STO) ocenjuje, da imajo Michelinova priznanja velik pomen za prepoznavnost Slovenije na svetovnem zemljevidu gastronomije. Mednarodna pozornost pomeni več kot zgolj pohvalo – gre za konkretne gospodarske učinke. Restavracije z zvezdicami doživljajo povečan obisk, zanimanje gastronomskih turistov narašča, celotna panoga pa postaja bolj privlačna za vlagatelje in talente.

Michelin je prisoten v 47 državah in ima prek 5,5 milijona sledilcev na družbenih omrežjih, kar predstavlja globalni komunikacijski kanal, skozi katerega Slovenija vse bolj učinkovito nagovarja kulinarične popotnike.

Zvezdice kot ogledalo nacionalne samozavesti

Podelitev Michelinovih priznanj v Sloveniji ni več dogodek, ki preseneti. Postala je stalnica, ki potrjuje, da se slovenska kulinarična scena razvija v pravo smer – s spoštovanjem do tradicije, a tudi z drznostjo in odprtostjo za nove ideje.

Za prejemnike zvezdic so ta priznanja potrditev njihovega vsakodnevnega trdega dela. Za goste pa so navdih in motivacija, da sedejo za mizo z odprtim srcem in pričakujejo nepozabno izkušnjo.

Michelin Slovenijo ne le priznava – v njej prepoznava zgodbo, ki jo želi pripovedovati tudi svetu.

Oglejte si tudi …