Rman: Zaklad slovenske narave, ki zdravi in krepi telo

Stara rastlina z novim sijajem

Med travami na slovenskih travnikih tiho kraljuje rastlina, ki jo številni prepoznajo, a redko zares cenijo. Rman, znanstveno Achillea millefolium, se pogosto znajde v senci bolj popularnih zelišč. Njegova moč pa sega globoko v tradicijo ljudskega zdravilstva in ostaja aktualna tudi danes, ko si marsikdo želi okrepiti zdravje na naraven način.

Stare zgodbe o rmanu segajo celo v čas antičnih bojevnikov. Po legendi naj bi si rane z njim celil znameniti Ahil, po katerem rastlina nosi svoje latinsko ime. Tudi v Sloveniji se je rman stoletja uporabljal kot prvo zelišče, ki so ga nabrali spomladi, da bi po dolgi zimi očistili kri in prebudili telo. Danes pa ga številni ponovno odkrivajo – bodisi kot nežno začimbo, kot podporo prebavi ali kot rastlino, ki krepi celoten organizem.

Zakaj ga vključiti v vsakdan?

Podpora prebavi in jetrom

Grenčine, ki jih vsebuje rman, blagodejno vplivajo na delovanje želodca, žolča in jeter. Po obilnejšem obroku lahko topel napitek iz rmana pomaga ublažiti občutek teže in pospeši prebavo. Marsikdo ga uporablja tudi kot del naravnih »spomladanskih čiščenj«, saj spodbuja izločanje žolča in s tem razstrupljanje.

Bogastvo za kožo in žile

Rman je znan po tem, da krepi stene kapilar in ugodno vpliva na krvni obtok. Včasih so ga ženske pile kot podporo pri težjih menstruacijah, danes pa ga številni vključujejo kot preventivo za zdrave vene. Zunanja uporaba v obliki obkladkov ali kopeli pa pomaga pri manjših ranah, razdraženi koži in celo aknah.

Rman kot naravni antioksidant

Manj znano je, da rman vsebuje vrsto koristnih snovi, med drugim flavonoide, ki delujejo kot antioksidanti. Ti pomagajo telesu v boju proti prostim radikalom, s tem pa varujejo celice pred prezgodnjim staranjem. Prav zaradi teh sestavin ga številni danes uživajo kot čaj za splošno vitalnost.

Kako ga uporabljati doma?

Čaj iz rmana

Najbolj priljubljena uporaba je še vedno klasični čaj. Pripravi se ga tako, da eno do dve čajni žlički posušenega rmana prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 5 do 10 minut. Tak napitek je lahko rahlo grenak, zato ga marsikdo kombinira z meto ali kamilico.

Dodatek jedem

Mlado rmanovo listje lahko nasekljamo in dodamo solatam, namazom ali juhi. Ima rahlo grenek, aromatičen okus, ki spominja na kombinacijo peteršilja in koriandra. V manjših količinah jedi obogati in prebudi brbončice.

Kopeli in obkladki

Pri utrujenih nogah, občutljivih žilah ali lažjih kožnih težavah se priporoča kopel z dodatkom rmanovega poparka. Nekateri pripravljajo tudi obkladke za lajšanje blažjih vnetij ali za hitrejše celjenje manjših ranic.

Kako ga nabirati in shranjevati?

Rman najdemo skoraj povsod – ob poteh, na travnikih in celo ob robu gozda. Najboljši čas za nabiranje je od junija do avgusta, ko zacveti v drobne bele cvetove. Takrat rastlina vsebuje največ eteričnih olj in učinkovin.

Pri nabiranju vedno posegaj po zdravih, čistih rastlinah, stran od cest in industrijskih območij. Rman se posuši na zračnem, senčnem mestu in shrani v papirnatih vrečkah ali steklenih kozarcih. Tako lahko njegova moč traja vse do naslednje sezone.

Je rman varen za vsakogar?

Čeprav gre za zelišče z dolgo tradicijo, velja nekaj previdnosti. Ker spodbuja delovanje žolča in rahlo vpliva na strjevanje krvi, naj se ljudje z resnimi težavami z jetri ali krvavitvami pred redno uporabo posvetujejo z zdravnikom. Prav tako se odsvetuje med nosečnostjo. Občasna skodelica čaja ali malo listkov v solati pa za zdrave ljudi praviloma ne predstavljata nobenega tveganja.

Zaklad, ki čaka na ponovno odkritje

Rman je brez dvoma ena tistih rastlin, ki dokazuje, kako bogata je lahko narava okoli nas. Tam, kjer ga mnogi vidijo le kot plevel, se skriva pravo zeleno zlato, ki ponuja podporo prebavi, krepi ožilje, osveži kožo in prinese splošno vitalnost. Morda je prav zdaj čas, da ga povabiš v svojo kuhinjo ali domačo lekarno. S šopkom suhega rmana v shrambi si lahko skozi celo leto pričaraš kanček poletnih travnikov – in obenem narediš nekaj dobrega za svoje telo.

Oglejte si tudi …